lördag 17 december 2016

Äntligen korvtillverkning igen!


Hösten har varit full med arbete och övriga engagemang så jag har inte hunnit/orka blogga men nu hoppas jag att det blir ändring gällande den saken. Det finns så mycket god mat att blogga om :)

Efter ett mycket långt uppehåll med korvtillverkningen så började jag på nytt idag. Har under veckan läst många korvrecept och idag så har jag modifierat några av mina tidigare recept. Jag ville också göra en korv som skulle passa på julbordet. I mina tidigare recept så har jag satt till späck i korvarna, men nu ville jag testa hur de blir utan det. Det blev två olika korvar: en Chorizo och min version av en Merguez. Här kommer recepten:

Chorizo

850 g gris kassler
1,5 tsk Pimenton de la Vera (stark), rökt paprikapulver
1,5 tsk salt
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk lökpulver
1 krm mald koriander
1 tsk spiskummin
2 krm chilipulver
1 krossad vitlöksklyfta
riven muskotnöt
1 msk rödvins vinäger
0,5 del ströbröd
1,5 dl vatten

Det rökta paprikapulvret gav en mycket god smak till korven. Mängden paprika- och chilipulver kan ökas om man vill ha korven lite starkare. Men nu kom alla smaker fram och det kom en liten hetta efteråt. Mycket gott.

Merguez-variant

1,1 kg lammnacke
0,5 dl ströbröd
1 tsk lökpulver
1 krossad vitlök
1 tsk sambal oelek
1 tsk pimenton dulce (sött rökt paprikapulver)
1 tsk mortlade fänkålsfrön
1 tsk mejram
0,5 tsk spiskummin
1 tsk rosmarin
svartpeppar
1,5 tsk salt
2 dl vatten

Idag använde jag lammfjälster till båda korvarna. Märkte att ströbrödet gjorde att det behövdes lite mera vatten än tidigare. Jag grillade korvarna, grillsäsongen tar aldrig slut :)Korvarna blev mycket goda och saftiga och under grillningen märktes det att de inte innehöll så mycket fett som de tidigare jag gjort. Kommer nog att testa att göra flera korvar utan tillsatt späck. det gäller bara att använda kött som innehåller tillräckligt med eget fett.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar